Ένα επάγγελμα - Πολλοί δρόμοι

Καθώς πλησιάζει η στιγμή που τα παιδιά θα κληθούν να επιλέξουν επιστημονικό πεδίο μέσα σε ένα περιβάλλον κρίσης, νιώσαμε την ανάγκη να παρουσιάσουμε μία διαφορετική προσέγγιση για το τι είναι επιστήμη και πώς συνδέεται με τα επαγγέλματα.

Παρατηρήσαμε ότι συχνά η επιλογή μίας σχολής δεν προκύπτει από τα ενδιαφέροντα ή ταλέντα του μαθητή, αλλά από τη γρήγορη επαγγελματική του αποκατάσταση. Καθημερινά διαβάζουμε πολλά άρθρα με τίτλο «επαγγέλματα του μέλλοντος» ή «επαγγέλματα με αυξημένη ζήτηση» που συνήθως παρουσιάζουν μέσα από στατιστικές αναλύσεις τους κλάδους με τις περισσότερες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα.

Αναρωτηθήκαμε λοιπόν:

  • Τα παιδιά πρέπει να προετοιμαστούν για να καλύψουν τις θέσεις που ήδη υπάρχουν ή πρέπει να μάθουν να ονειρεύονται και να δημιουργούν;
  • Η πραγματικότητα του σήμερα είναι αυτή που θα αντιμετωπίσουν και όταν θα ξεκινούν τη δικιά τους επαγγελματική σταδιοδρομία;
  • Είναι τα ποσοστά και τα νούμερα αρκετά για να οδηγήσουν ένα νέο να χαράξει τη δικιά του πορεία;

Η παρουσίαση προσπαθεί να δώσει στους μαθητές να κατανοήσουν μέσα από πραγματικές καθημερινές εικόνες τη σχέση που συνδέει τις επιστήμες και τα επαγγέλματα και να τους βοηθήσει να ανακαλύψουν ή να δημιουργήσουν τη δική τους επαγγελματική ευκαιρία.

Μία σχολή δεν ταυτίζεται με ένα συγκεκριμένο αριθμό ή είδος θέσεων εργασίας αλλά αποτελεί το θεμέλιο λίθο ενός οικοδομήματος που ο κάθε μαθητής θα σχεδιάσει μόνος του, επιλέγοντας τα υλικά της αρεσκείας του με μεγάλη προσοχή.

Η δράση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 18 Μαΐου στις 14:00 και απευθύνεται σε μαθητές όλων των τάξεων του Λυκείου.

Διοργανωτής